LEGENDA:
inf – infinitiv, pz – prezent, ao – aorist, ipf – imperfekt, pf – perfekt, plpf – pluskvamperfekt, fI – futur prvi, fII – futur drugi, imp! – imperativ, kI – kondicional prvi, kII – kondicional drugi, gps – glagolski prilog sadašnji, gpp – glagolski prilog prošli
1. Odredi sve glagolske oblike:
No sada je trebalo stvoriti zgodu, kako će Regoč Kosjenku nositi, jer u Regoča ničega ne bijaše. Zato izvadi Kosjenka iz njedara malu vreću punu biserja. Bijaše joj taj biser dala njezina majka u oblacima prije negoli je pustila da ide na zemlju, govoreći: „Ako ti bude što trebalo, samo odbaci jedan biserak, i ono će se stvoriti, što trebaš.
 
– je trebalo
– stvoriti
– će nositi
– bijaše
– izvadi
– bijaše dala
– je pustila
– ide
– govoreći
– bude trebalo
– odbaci
– će se stvoriti
– trebaš
 
Čuvaj taj biser, jer na svijetu ima toliko stvari, da ih sve više treba.“ Izvadi dakle Kosjenka zrnce bisera i odbaci ga – a ono se pred njom stvori košić, upravo velik kao i Kosjenka, a na košiću petlja, upravo velika kao Regočevo uho. Skoči Kosjenka u košić, a Regoč podiže košić i objesi ga sebi na uho kao naušnicu.
 
– čuvaj
– ima
– treba
– izvadi
– odbaci
– stvori
– skoči
– podiže
– objesi
 
Htjede Regoč sada da pođe i zakoračio on već korak od deset sežanja. Ali ga Kosjenka ustavi pa ga još umoli: – „Bismo li mi, Regoču, mogli proći pod zemlju, da ja vidim, što pod zemljom ima?“ – „Kako da ne bismo mogli!“ – odgovori Regoč, koji mogaše od šale probiti zemlju, ali mu ne bijaše još nikada palo na pamet, da gleda, što pod zemljom ima.
 
– htjede
– pođe
– zakoračio
– ustavi
– umoli
– bismo mogli
– proći
– vidim
– ima
– bismo mogli
– odgovori
– mogaše
– probiti
– bijaše palo
– gleda
– ima
PROVJERI

2. Kraticama označi glagolski vid.
– gledati
– moći
– nakaniti
– poći
– sijati
– ručati
– razmatrati
– premetnuti
PROVJERI